Wednesday, March 2, 2011

~I STILL DO~

[boycott-israel-275x275.gif]

Perniagaan ini beroperasi di negara Muslim, memberi pekerjaan dan meningkatkan ekonomi. Tidakkah usaha boikot merugikan kita sendiri? Benar, banyak dari syarikat perniagaan yang tersenarai menjalankan operasi atau perniagaan mereka di negara-negara Islam, justeru mereka memberi pekerjaan kepada masyarakat Islam dan membantu ekonomi negara Islam. Tetapi kita seharusnya belajar dari peristiwa-peristiwa pembangunan ekonomi dunia, di mana keruntuhan sesebuah entiti perniagaan selalunya membuka peluang kepada entiti yang lain. Kita seharusnya mengambil situasi ini sebagai peluang untuk membina ekonomi sendiri, bukan sebagai kehilangan punca ekonomi.

Sebagai contoh, Coca-Cola yang sekian lama mendominasi pasaran Asia Tengah telah mengalami kemerosotan jualan sehingga 60% akibat boikot. Kemerosotan ini telah membuka peluang kepada produk alternatif milik perniagaan Muslim dari Iran, ZamZam Cola. ZamZam Cola sehinggakan tidak dapat menampung permintaan bagi memenuhi kekosongan pasaran Coca-Cola. Malahan, mereka berjaya menjual sebayak 4 Milion tin minuman dalam minggu pertama, suatu yang tidak sekali-kali dijangka.

Sekarang?

ZamZam Cola meluaskan perniagaan dengan membuka kilang-kilang di negara Teluk, sekaligus memberi peluang pekerjaan yang jauh lebih menyeluruh kepada masyarakat. Dan buat pertama kalinya sebuah negara dari Eropah, iaitu Denmark, mula mengimpot ZamZam Cola. Senario sama berlaku di Mesir pada tahun 2001, di mana penutupan syarikat Sainsbury telah berjaya meningkatkan perniagaan milik tempatan yang tidak mungkin mampu bertahan dengan dominasi pasaran syarikat-syarikat besar dari luar.

Buat kita di Malaysia, apakah salahnya kita meninggalkan ayam goreng McDonald's dan seterusnya mencuba produk alternatif, contohnya Radix Fried Chicken atau mana-mana restoran Mamak Muslim berdekatan.

Tidak rugi kita meninggalkan minuman Coca-Cola dengan memilih alternatif produk tempatan yang diusahakan oleh orang Islam. Apakah salahnya kita beralih daripada mengunjungi Pasaraya Tesco kepada Pasaraya Maidin? Apakah usaha ini akan berjaya?

Mengapa tidak?

Lihat kepada salah satu syarikat yang mengalami kesan teruk akibat boikot - McDonald's. McDonald's merupakan "rakan korporat utama" kepada Jewish United Fund (JUF.) JUF menggelarkan diri mereka sebagai "bekerja untuk mengukuh ketenteraan Amerika, sokongan ekonomi dan diplomatik kepada Israel; memerhati dan sekiranya perlu, memberi respon kepada laporan media berkenaan Israel."

Pengerusi dan Ketua Eksekutif McDonald's adalah Jack M Greeberg, yang juga merupakan Pengarah Kehormat American-Israel Chamber of Commerce and Industry.

Dalam bulan Oktober 2002, McDonald's menutup operasi mereka di Asia Tengah kerana kerugian akibat kesan secara langsung daripada usaha boikot.

Di Jordan, 2 daripada 6 francais McDonald's terpaksa ditutup kerana tidak mendapat sambutan.

Di Mesir, McDonald's terpaksa menukar jenama mereka kepada Manfoods sebagai usaha untuk mengelirukan pelanggan. Usaha menukar jenama itu tidak berjaya, dan pihak berkuasa Mesir terpaksa diarahkan mengawal pintu-pintu masuk ke restoran McDonald's akibat tindakan masyarakat yang membaling batu ke arah restoran berkenaan. Sejumlah 175 restoran mungkin ditutup, dengan membawa kerugian sebanyak USD 350juta.

Sekiranya syarikat gergasi seperti McDonald's boleh menerima kesan dan tekanan akibat boikot, sudah tentu syarikat-syarikat yang lebih kecil, yang menyokong Israel, akan membuka mata dan berhati-hati dengan usaha boikot ini.

Dalam kes memboikot Amazon.com, perniagaan yang menjual buku dan produk berkaitan melalui internet tersebut telah menghentikan kerjasama mereka dengan Jerusalem Post pada bulan November 2002. Jerusalem Post telah menyumbang sebahagian daripada keuntungan hasil kerjasama dengan Amazon.com kepada tentera Israel yang pulang dari tugasan mereka di daerah Palestin.

Iklan-iklan Amazon.com yang berbunyi "Buy Amazon.com & Support Israel" dipaparkan dalam hampir setiap mukasurat Jerusalem Post. Amazon akhirnya dikatakan memberhentikan kerjasama tersebut akibat desakan pelanggan yang prihatin. Beberapa syarikat yang sedih dengan apa yang dilakukan oleh rejim Israel terhadap Palestin, membuat keputusan untuk turut bersama memboikot Israel.

Pada bulan May 2002, Texas Automotive Export, iaitu sebuah syarikat di US yang mengekspot peralatan kereta telah memutuskan untuk tidak meneruskan perniagaan dengan Israel. Kejayaan dan sambutan boikot memang membimbangkan US dan Israel, sehinggakan US mengancam untuk mengenakan denda terhadap syarikat yang terlibat dengan boikot ini. Jabatan Perdagangan US telah mengenakan lebih dari USD 26 Milion denda tidak lagi mengeluarkan lesen ekspot kepada syarikat yang terlibat.
Lord Marcus Sieff, yang merupakan salah seorang pimpinan Marks & Spencer,  pernah berkata bahwa salah satu objektif perusahaannya adalah membantu pembangunan ekonomi Israel. Marks & Spencer memang salah satu perusahaan yang giat menyokong bangsa Yahudi. Setiap tahunnya perusahaan ini menyumbangkan dana lebih dari US$ 230 juta ke negara penjajah tersebut. Mereka tidak sendirian, masih banyak perusahaan asing yang terbukti ataupun diduga kuat melakukan konspirasi terhadap bangsa Israel. Coca Cola dan Pepsi juga melakukan kebijakan yang serupa. Pepsi, malah oleh sebagian orang sering diplesetkan sebagai akronim ‘Pay Each Penny to Save Israel’. Selain itu perusahaan Intel, Nokia, Levi menurut sebagian kalangan juga termasuk dalam perusahaan yang menyokong eksistensi bangsa Yahudi di tanah Palestina.

Memang fatwa pengharaman produk-produk pro-AS dikeluarkan sekitar tiga tahun lalu. Namun seiring dengan kian agresifnya Israel melakukan aksi genocide terhadap umat Muslim Palestina fatwa tersebut masih relevan untuk dibahas karena masih nyaring terdengar. Awalnya adalah Dr. Yusuf Qardhawi, salah seorang tokoh Ikhwanul Muslimin terkemuka yang melontarkan fatwa tersebut. Pernyataan ini kemudian menggema ke seluruh penjuru dunia Islam.

Dalam dialog selepas shalat Jum’at di Masjid Umar bin Khaththab pada tanggal 27 Oktober 2000, Qardhawi menyatakan keterkejutannya dengan sikap sebagian kaum muslimin yang tidak bisa hidup tanpa produk-produk Amerika. Padahal menurutnya umat Muslim harus bersatu dalam menangani masalah Palestina, dan salah satu upaya mendukung perjuangan muslim Palestina adalah memboikot semua produk Israel dan AS. 

“Satu rial anda gunakan untuk membeli produk Israel dan AS, sama dengan satu peluru yang akan merobek tubuh saudara anda di Palestin,” katanya. 

Hal itu menurut Qardhawi berpijak dari kenyataan bantuan kewangan yang luar biasa oleh AS kepada negara Zionis Israel. Apatah lagi, Kongres AS secara terang-terangan memihak kepada Israel dalam masalah Palestin.

Beberapa hari sebelumnya, tepatnya pada? hari Ahad, 8 Oktober 2000, Al-Jazira News Network, sebuah stasiun televisi di? Qatar,? menyiarkan sebuah acara yang mengundang DR. Yusuf Al-Qaradhawi. Tema dari? acara? tersebut? mengenai? apa? yang? terjadi di saat ini di Palestina dan kewajiban? jihad? yang? diwajibkan? bagi? setiap? Muslim.

Dalam? acara? tersebut? Al-Qardhawi? mengemukakan? sebuah fatwa bahwa “Memboikot
produk-produk? buatan Israel dan Amerika adalah kewajiban bagi seluruh Muslim di seluruh? dunia.” Qaradhawi? mengatakan? bahwa? setiap dollar yang kita bayarkan untuk? sebotol? Coca? cola,? misalnya,? akan? menjadi? sebuah? peluru yang dalam persenjataan? perang orang-orang Amerika atau Israel akan dibidikkan langsung ke arah kita.

Seiring dengan keluarnya fatwa tersebut sejumlah aksi pun digelar untuk mendukung fatwa Dr. Yusuf Qardhawi. Tentu saja aksi pemboikotan ini sempat mengundang polemik. Baik pada masalah hukum syara’ mengenai hal tersebut, maupun terkait dengan kendala teknis pelaksanaannya. Sebagai contoh, bisnis ritel hidangan cepat saji terkemuka McDonald’s di sejumlah negara lisensinya dipegang oleh kaum muslimin. Di Arab Saudi bisnis ritel makanan Amrik itu dipegang oleh keluarga Saudi. Namun mereka kemudian mengeluarkan pernyataan bahwa keuntungan yang diperoleh dari bisnis itu disumbangkan untuk kesejahteraan rakyat Palestina. Sementara itu di Mesir aksi para demonstran yang menentang restoran itu dihadang oleh aparat keamanan.

Sementara itu penafsiran terhadap pengharaman produk-produk tersebut juga masih menjadi perdebatan di antara kaum muslimin. Dua orang intelektual muslim yang berdomisili di Inggris Safraz Ahmed & Ahmad Jassat dalam tulisan mereka yang dimuat jurnal Khilafah Magazine edisi Juni 2003 sepakat menyatakan keharaman untuk membeli produk-produk AS pro-Israel. Kedua pemikir ini menyitir firman Allah SWT.

“Dan Allah sekali-kali tidak akan memberikan jalan bagi orang-orang kafir untuk menguasai orang-orang beriman.”(An Nisaa [4]:141).

Kini di sejumlah negara di Timur Tengah dan Eropa beredar soft drink rival Coca Cola dengan merk Mecca Cola dan Zamzam Cola. Harian New York Times (01/01/2003) melaporkan bahwa sejumlah perusahaan Inggris, Belgia, Jerman, telah meminta kepada produser Mecca Cola untuk menjadi penyalur produk di negaranya. Manager Marketing Mecca Cola mengatakan, “Kami telah meminta sejumlah permintaan dari perusahaan AS di Califorina, Flourida dan New York.” Mecca Cola mendapat sambutan besar di kalangan komunitas Muslim di Perancis yang ingin memboikot produk AS sebagai bentuk penolakan mereka terhadap politik AS terhadap kasus Palestina-Israel.***************************************************************************************************************************

Saya yakin ramai diantara kita yang masih melakukan pemboikotan tersebut..semoga kita terus istiqamah

Ada yang bertanya kenapa saya boikot???..bagi muslim yang bertanya saya menjawab menurut kefahaman mereka yang saya yakin sudah mengerti kenapa kita melkukannya...bagi non muslim yang bertanya, saya memahami ketidakfahaman mereka terhadap tujuan kita melakukan pemboikotan ini..

Hal ini berkait rapat dengan sensitiviti kita terhadap apa yang terjadi terhadap saudara kita sendiri..dan apabila diajukan apa yang mereka lakukan sekiranya saudara mereka diperlakukan hal yang sama, adakah mereka akan melakukan seperti yang saya lakukan?..mereka mulai mengerti..

Mudah menjelaskan kepada mereka, tapi pada muslim sendiri yang memberi berjuta alasan, biarlah..penat sudah mulut berbicara..

Namun, tidak lepas juga dari menerima sindiran-sindiran..ada yang kata terlalu berfikiran sempit, ada yang kata terlalu ekstrim dsb. Saya cuba menjadikannya sebagai suatu kekuatan untuk terus istiqamah. Mungkin mereka melihat saya berfikiran sempit, tetapi saya bahagia tanpa menggunakan produk-prduk tersebut dan saya dapat mengenali pelbagai produk alternatif lain dan saya tidak bergantung dengan produk tersebut..justeru adakah saya yang berfikiran sempit ?? masing-masing mempunyai kebebasan untuk berfikir..

Sejak dari bangku sekolah rendah saya tidak menggunakan produk NESTLE dan saya tidak makan MCD..sejak saya melangkah tahun  pertama pengajian saya tidak menjamah STARBUCK dan KFC (sebab masa kerja part time dulu betul2 depan KFC, jadi godaan lebih sikit)..saya menggunakan software AMD dan bukan INTEL..saya tidak pernah menggunakan NOKIA..saya memakai HP dan bukan DELL..dan banyak lagi yang saya masih teruskan..kadang-kadang memang ada yang tidak dapat dielakkan, tetapi selagi terdaya, apa salahnya kita tetap bertahan..

Bukan niat saya untuk membangga diri, tetapi janganlah malu untuk melakukannya demi ISLAM..apa yang kita lakukan bukan untuk mendapatkan perhitungan dari manusia yang selalu mengikut hawa nafsu, tetapi yang amat kita harapkan adalah penilaian dari ALLAH swt..banggalah menjadi umat ISLAM..jangan biarkan diri kita ditindas..bebaskan pemikiran kita dari ditindas, INSYAALLAH Allah akan membebaskan jalan pemikiran kita.. =p 


INSYAALLAH!referensi: banyak sumber

No comments:

Post a Comment